Radio Aids Questions For CPL/ ATPL


Radio Aids Questions

 

Radio Aids Questions

ILS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ground Direction Finder D/F (including classification of bearings)

1.   What airborne equipment, if any, is required to be fitted in order that a VDF let-down may be flown?
A) none
B) VOR
C) VHF radio
D) VOR/DME

2.   The maximum theoretical range at which an aircraft at FL80 can obtain bearings from a ground VDF facility sited 325 FT above MSL is:
A) 107 NM.
B) 158 NM.
C) 134 NM.
D) 114 NM.

3.   Which of the following is an advantage of Ground/DF (VDF) let-down?
A) It is pilot interpreted and does not require the assistance of ATC.
B) It only requires a VHF radio to be fitted to the aircraft.
C) It does not require any special equipment to be fitted to the aircraft.
D) It does not require any special equipment, apart from a VHF radio, to be installed in the aircraft or on the ground.

4.   What is the maximum range at which a VDF station at 325 ft can provide a service to an aircraft at FL080?
A) 134 nm
B) 107 nm
C) 91 nm
D) 114 nm

5.   When conducting a QGH approach responsibility for interpreting the procedure rests with ___ and on a VDF approach responsiblity rests with ___
A) the controller; the controller.
B) the pilot; the pilot.
C) the pilot; the controller.
D) the controller; the pilot.

6.   What is the approximate maximum theoretical range at which an aircraft at FL130 could receive information from a VDF facility which is sited 1024 FT above MSL?
A) 180 NM
B) 220 NM
C) 120 NM
D) 150 NM

7.   In radio terms, frequency means:
A) the speed of radio waves in metres per second.
B) the length of a complete waveform in metres.
C) the number of complete waveforms passing a spot in one second.
D) the number of waveforms in one hour.

8.   If, when you are requesting a QDM from an airfield, you are offered a QGH, it means:
A) the bearing will only be accurate when the aircraft is flying above the QGH level.
B) the VDF service will be handled by a different VDF unit, operating on the same frequency.
C) the VDF unit is prepared to give you assistance during an approach to the airfield, based on VDF bearings.
D) the service will be limited to bearings, no positions will be given by the DF station.

9.   Which of the following is an advantage of VDF?
A) No equipment required in the aircraft.
B) No special equipment required in the aircraft or on the ground.
C) Only a VHF radio is needed in the aircraft.
D) It is pilot interpreted, so ATC is not required.

10.   With reference to a VDF bearing, the true bearing of the aircraft from the ground station is a:
A) QTE.
B) QUJ.
C) QDR.
D) QDM.

11.   What is the minimum level that an aircraft, at a range of 113 NM, must fly in order to contact the tower on R/T for a VDF bearing from an airport sited 169 FT above MSL
A) FL 50
B) FL 80
C) FL 100
D) FL 60

12.   In which one of the following circumstances is ground direction finding (VDF) likely to be used to fix an aircraft’s position?
A) When contacting ATC to join controlled airapace from the open FIR.
B) When declaring an emergency on any frequency.
C) When using the emergency VHF frequency 121.5 MHz.
D) On first contact with ATC on crossing an international FIR boundary.

Ans.

1 (C)  2 (C)   3 (B)    4 (A)     5 (D) 11220 (A)      6 (C)      7 (C)     8 (C)       9 (A) 15501 (D)      10 (C)    11 (D)    12 (C)

 

Radio Aids Questions

Radio Aids Questions

NDB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.   An aircraft travelling at 330 metres a second transmits a signal at 10 GHz to a stationary receiver. If the aircraft is flying directly towards the receiver and they are approximately at the same height the received frequency will be:
A) 11 MHz
B) 10,000011 GHz
C) 9,999989 GHz
D) 11 GHz

14.   Ground responders respond at a frequency:
A) the same as the interrogation signal.
B) 63 MHz grader than interrogation grequency.
C) 63 MHz lower than interrogation grequency.
D) 63 MHz different from interrogation grequency, either above or below.

15. The phase difference between the reference and variable signals on QDM 050° (VAR 10°W) for a conventional vor is:
A) 050°
B) 040°
C) 230°
D) 220°

16.   A VDF bearing can be obtain:
A) only on a frequency of 121,5 Mhz.
B) on the Approach frequency.
C) on the frequency notified for VDF services.
D) on the frequency agreed between the pilot and ATC but chosen from one of the available ATC requencies.

17.   Which of the following does NOT affect the accuracy of VDF bearings:
A) sky waves.
B) duct propagation.
C) ground reflections.
D) synchronous transmissions.

18.   The range at which you can obtain a VDF bearing can be influenced by:
A) time of day.
B) type of surface.
C) height of aircraft.
D) intensity of ionisation.

19.   Which of the following statements is correct in respect of a RF signal:
A) the plane of polarisation is dictated by the oscillator unit in the transmitter.
B) the electrical component of the signal is parallel to the aerial.
C) the magnetic component of the signal is parallel to the aerial.
D) both the electrical and magnetic components are parralel to the aerial.

20.   A half wave dipole aerial suitable for transmitting an RF signal at 18 MHz should have an effective length of:
A) 16,67 metres.
B) 166,67 metres.
C) 83,33 metres.
D) 8,33 metres.

21.   Which of the following statements is true?
A) A broad bandwidth gives a narow beam width.
B) A narrow bandwidth improves beam width.
C) A transmissions bandwidth is affected by the design of the aerial.
D) Bandwidth must be reduced in order to reduce noise.

22.   Diffraction of a RF signal is a displacement of its propagation path due to:
A) reflection from the surface.
B) passing over or though mediums of different conductivity.
C) passing over obstacles with dimensions close to the wavelength.
D) passing through ionised regions of the upper atmosphere.

23.   At a height 5.000 feet you might expect to receive a VHF signal, from a transmitter at sea level, at a range of:
A) 88,4 nm
B) 88,4 km
C) 70,7 nm
D) 200 km

24.   You are at an altitude of 9.000 feet. At a range of 200nm from a VHF communications transmitter, and you are receiving a good signal.
A) You should expect this since the transmitter is at a height of 2.000 feet.
B) You should have been receiving the signal from a range of 240 nm.
C) You are probably receiving a sky wave signal.
D) You are probably receiving a duct propagation signal.

 

13 (B)    14 (B)    15 (C)    16 (C)    17 (A)    18 (C)    19 (B)    20 (D)     21 (D)     22 (C)    23 (A)     24 (D)

 

Radio Aids Questions

 

Radio Aids Questions

GPS Orbit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.   Which one of the following is an advantages of a multisensor system using inputs from a global navigation satellite system (GNSS) and an inertial navigational system (INS)?
A) The average position calculated from data provided by both systems increases overall accuracy.
B) The activation of Selective Availability can be recognised by the INS.
C) The GNSS can be used to update a drifting INS.
D) The only advantage of coupling both systems is double redundancy.

26.   The main task of the user segment (receiver) of the satellite navigation system NAVSTAR/GPS is to:
A) select appropriate satellites automatically, to track the signals and to measure the time taken by signals from the satellites to reach the receiver.
B) transmit signals which, from the time taken, are used to determine the distance to the satellite.
C) to monitor the status of the satellites, determine their positions and to measure the time.
D) monitor the orbital planes of the satellites.

27.   How many operational satellites are required for Full Operational Capability (FOC) of the satellite navigation system NAVSTAR/GPS?
A) 30
B) 18
C) 12
D) 24

28.   What is the deviation per dot on the HSI when using a 2-dot basic RNAV system in the en-route mode?
A) 1 NM
B) 5 NM
C) 2 NM
D) 10 NM

29.   Positions on a Flight Management Computer are updated with information from:
A) DME / VOR.
B) DME / DME or DME / VOR.
C) DME / DME.
D) VOR / ADF.

30.   Which of the following can be input manually to the FMC using a maximum of 5 alphanumerics?
A) Waypoints, latitude and longitude, SIDs and STARs.
B) ICAO aerodrome designators, navigation facilities, SIDs and STARs.
C) Waypoints, airways designators, latitude and longitude.
D) Navigation facilities, reporting points, airways designators.

31.   Which of the following combinations is likely to result in the most accurate Area Navigation (RNAV) fixes?
A) VOR/DME
B) DME/DME
C) NDB/VOR
D) VOR/VOR

32.   In order to ascertain whether a cloud return on an Aircraft Weather Radar (AWR) is at or above the height of the aircaft, the tilt control should be set to: (Assume a beam width of 5°)
A) 2,5° up.
B) 5° up.
C) 0°.
D) 2,5° down.

33.   The reason why the measured distance between a NAVSTAR/GPS satellite navigation system satellite and a receiver is called a Pseudo-Range is because the:
A) measured distance is based on the Pseudo Random Noise code.
B) calculated range includes receiver clock error.
C) movement of satellite and receiver during the distance calculation is not taken into account.
D) calculated range is based on an idealised Keplerian orbit.

34.   Unauthorised civilian users of NAVSTAR/GPS can access:
A) the P and Y codes.
B) the P code.
C) the C/A and P codes.
D) the C/A code.

25 (C)   26 (A)   27 (D)   28 (B)   29 (B)   30 (D)   31 (B)   32 (A)   33 (B)   34 (D)   

Radio Aids Questions

Radio Aids Questions

Arunaksha Nandy

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *